Vos Energie – Abel en Nienke vertellen

door | 17 okt 2023

We kennen Vos Energie als het gaat om duurzaamheidsvraagstukken of als erkende EP-adviseur voor het maken van energielabels. Maar; hoe is Vos Energie ontstaan en wie zijn Abel Vos en Nienke Altena? Wat drijft hen om dagelijks met alles rondom duurzaamheidsadvies bezig te zijn? Lees mee en ontdek het zelf!

Abel; jij bent ooit voor jezelf begonnen. Vanwaar deze beslissing?
Abel: dat klopt. In 2021 ben ik voor mezelf begonnen. Mijn idee was om mijn kennis en ervaring over duurzaamheid te delen met anderen. Het is een belangrijk onderwerp dat met de dag een groter belang krijgt. Het voelde voor mij fijn om een bijdrage aan het maatschappelijke vraagstuk te kunnen leveren.

Had je dan een specifieke missie?
Jazeker, mijn missie is vooral om te laten zien dat verduurzamen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Iedereen zou het kunnen; grote of kleine beurs. Je hebt alleen wel handvatten nodig want je moet weten waar je het beste kunt beginnen. Eenmaal begonnen gaat het vanzelf lopen. De eerste stap is het moeilijkste. Is deze stap eenmaal gezet dan wordt de volgende stap vaak in de praktijk een sport omdat je eer krijgt van je werk (bijvoorbeeld een lagere energierekening).

Wat is nou jullie corebusiness?
Het geven van duurzaamheidsadvies. Daar valt nogal wat onder; van een wat kleiner compact adviesvraagstuk naar grote duurzaamheidstrajecten. Daarnaast zijn we ook gekwalificeerd om energielabels te maken.

Wat voor uitdagingen brengt jullie werk mee?
Abel: de woningcrisis; er is niet veel verloop. Daarnaast hebben we natuurlijk te maken gehad met een enorme stijging in energietarieven. Installateurs een bouwlieden zijn ook niet goedkoop. Nienke: mensen kunnen beter veranderingen inzetten als ze de gevolgen ervan voelen. Op dit moment is het nog heel financieel gedreven. Door een overzicht te geven van het financiële plaatje, komt de stap om te kunnen verduurzamen ineens veel dichterbij.

Wat onderscheidt jullie van andere adviseurs?
We vinden klantvriendelijkheid erg belangrijk. Verder geven we advies op maat en zijn we ingespeeld op onze lokale omgeving. De Groningse nuchterheid zeg maar. We willen dicht bij onze klanten staan en open en transparant communiceren. Abel: ik vind mijzelf een vakidioot en heb veel kennis. Ik kan echter ook goed de vertaalslag maken naar te ondernemen acties. Wij geven graag nét dat stapje meer om het onderste uit de kan te halen. We nemen de tijd en we zijn zorgvuldig. We staan in andermans huizen waar we respect voor andermans spullen moeten hebben.. Dan is het belangrijk dat het gevoel met elkaar vertrouwd is.  

Nienke versterkt sinds een half jaar Vos Energie, maakt dit dat jullie kunnen groeien?
Abel: met de komst van Nienke maakt Vos Energie een professionaliseringslag. Dat bekent dat we met haar frisse nieuwe (en ook kritische) blik een hele mooie andere inbreng krijgen. Ik heb in het begin aan Nienke gevraagd; ‘kijk eens door de ogen van de klant’. Welke informatie haal je hieruit? Ik ben zelf een techneut en vind het belangrijk om heldere en begrijpelijke adviesrapporten te schrijven. Met z’n tweeën kan je net dat stukje extra zorg bieden aan je klant. We letten beide goed op hoe we levelen met de klant en ze goed mee te nemen in de duurzaamheid stappen. Nienke: we vinden het belangrijk om onze klanten het gevoel te geven dat ze goed bezig zijn. Kleine stappen zijn ook stappen! We beginnen ons adviesrapport met de stappen die klanten zelf al gezet hebben en dat is goed! We willen niet belerend overkomen want we zijn er om ze verder te helpen.

Wat doen jullie zelf aan jullie huis als het gaat om duurzaamheid?
Abel: ik verwarm met een zonneboiler. Ik heb een warmtepompboiler en een houtkachel op mijn cv-systeem aangesloten. Wanneer deze niet toereikend is heb ik een pallet ketel die bij kan springen. Op de bovenverdieping verwarm ik met airco’s (elektrisch). Dit houd ik bij met een digitaal platform want alle zaken die ik binnen heb zijn smart. Op mijn digitale platform lees ik dan de energietarieven. Is de stroom goedkoop? Dan krijg ik een seintje. Buiten heb ik een windmolen, zonnepanelen en accu’s waar ik de stroom in op kan slaan. Ik probeer de stroom overdag te genereren en in de nacht te gebruiken.

Nienke: samen met mijn partner heb ik net een nieuw huis en daar ligt nog een hele uitdaging als het gaat om duurzaamheidsmaatregelen. Gelukkig heb ik Abel als directe adviseur en heb ik zin om te beginnen met verduurzamen!

Waar liggen kansen in de toekomst?
Abel: het stroomnet zit vol en dat wordt alleen nog maar erger. Ik denk dat dit parallel gaat lopen met het toekomstige gebrek aan schoon drinkwater. Dat wordt straks steeds moeilijker om te krijgen.

Hebben jullie nog een laatste boodschap voor de lezer?
Nienke en Abel: begin met verduurzamen want IEDEREEN kan besparen op energie!

Bekijk overige artikelen